Hoe werkt een led?

מאת PretMetLed.nl
בתאריך 13 ספטמבר, 2021

Light-emitting diodes, die in het algemeen LED's kunnen worden genoemd, zijn de werkelijke en onbezongen helden binnen de internationale elektronica. Ze worden algemeen erkend voor het uitvoeren van alle soorten taken op alle vormen van gadgets. Ze kunnen ontelbare virtuele klokken vormen, essentiële feiten verzenden van verre bedieningselementen, horloges oplichten en vertellen of de huishoudelijke apparatuur groeit of niet. Al met al zijn ze in staat om op een fantastische manier pix te vormen op een groot tv-scherm of de geest van een sitebezoeker op te fleuren.

Hoe werkt een led?

Over het algemeen zijn LED's net als die kleine lampjes die gemakkelijk in een elektrisch circuit passen. Ze zijn niet zoals die gloeilampen met een gloeidraad die gemakkelijk kunnen doorbranden, meer elektriciteit kunnen verbruiken en ook in de eerste minuten van het werk heet kunnen worden. De LED's zijn verlicht naast de beweging van de elektronen in het halfgeleidermateriaal en ze behouden het aanpassingsvermogen om lang mee te gaan, net als die standaardtransistoren. De levensduur van een LED kan de levensduur van een gloeilamp gemakkelijk met duizenden uren overtreffen. En met dit voordeel zijn kleine LED's de prominente technologieën die worden gebruikt voor het verlichten van lcd-tv's.

LED's en hun gemeenschappelijke voordelen

LED's bieden talloze voordelen ten opzichte van conventionele gloeilampen, maar een van hun belangrijkste voordelen is dat ze efficiëntie bieden. Bij gloeilampen wordt bij de productie van licht enorme hitte gegenereerd en moeten de gloeidraden worden gewaarschuwd om op te lichten. Hier wordt de energie volledig verspild totdat je de lamp als verwarming gebruikt, omdat een groot deel van de beschikbare elektriciteit niet naar electief zichtbaar licht gaat. LED's genereren in hun vergelijking vaker heel weinig warmte. Een veel groter percentage elektrische energie gaat rechtstreeks naar het opwekken van licht, wat de elektriciteitsvraag in een hoog tempo kan verminderen.

Als we het hebben over per watt, kunnen LED's meer lumen produceren dan een gewone gloeilamp. Light-emitting diodes bieden een beter en veel hoger lichtrendement dan gloeilampen. Een gloeilamp van 60 watt kan tussen de 750-900 lumen genereren, maar u kunt dezelfde output krijgen van alle LED's die 6-8 watt gebruiken. Diezelfde LED kan ook ongeveer 25.000 uur meegaan, maar een gloeilamp van 60 watt kan nauwelijks ongeveer 1200 uur meegaan. In eenvoudige bewoordingen kan één LED-lamp net zo lang meegaan als ongeveer 21 gloeilampen van 60 watt continu kunnen branden.

Tot nu toe stond bekend dat LED's erg duur waren en werden ze gebruikt voor verschillende verlichtingstoepassingen omdat ze zijn gebouwd op geavanceerde halfgeleidermaterialen. De prijsklasse van halfgeleiders nam na het jaar 2000 toe, waardoor LED's een veel kosteneffectievere verlichtingsoptie werden voor een breed scala aan doeleinden. Het is waar dat ze op voorhand duurder zijn dan de gloeilampen, maar de lagere kosten kunnen op de lange termijn wonderen doen waardoor ze een betere koop worden. Er zijn veel bedrijven die zijn begonnen met de verkoop van LED-lampen die speciaal zijn ontworpen om te concurreren met gloeilampen en compacte fluorescentielampen die zelfs beloven een lange levensduur van superhelder licht en robuuste energie-efficiëntie te leveren.

De materialen in een LED?

Als we het over LED's hebben, is het geleidermateriaal meer in het algemeen aluminium-gallium-arsenide (AIGaAs). In een puur aluminium-gallium-arsenide bindt elk atoom perfect samen met zijn buren, waardoor er geen vrije elektronen of negatief geladen deeltjes achterblijven voor het geleiden van elektrische stroom. In het geval van gedoteerde materialen zullen extra atomen de balans afwisselen, met behulp van beide, inclusief losgemaakte elektronen of ontwikkelende gaten waarin elektronen de afstand kunnen krijgen om te gaan

Een halfgeleider samen met extra elektronen staat bekend als N-type materiaal omdat het extra negatief geladen deeltjes heeft. In N-type materiaal kunnen de vrije elektronen soepel van een negatief geladen gebied naar een positief geladen gebied bewegen.

Hoe kan een LED licht produceren?

Licht is een prominente vorm van energie die via een atoom kan worden vrijgegeven. Ze bestaan ​​uit verschillende kleine deeltjes, zoals pakketjes die energie en momentum bevatten, maar helemaal geen massa. Dit zijn de deeltjes die bekend staan ​​als fotonen en zijn de basiseenheden van licht.

Er kunnen fotonen vrijkomen en als gevolg daarvan zal er enige beweging van elektronen plaatsvinden. In een individueel atoom kunnen elektronen in orbitalen door de hele kern bewegen. Elektronen in verschillende orbitalen bevatten ook verschillende hoeveelheden energie. Meer in het algemeen kunnen we zeggen dat de elektronen met hogere energie de orbitalen veel verder van de kern kunnen verplaatsen.

Voor elk elektron dat van een lagere orbitaal naar een hogere orbitaal moet springen, moet er iets zijn om zijn energieniveau te verhogen. Daarentegen kan een elektron de energie vrijgeven zodra het van een hogere orbitaal naar een lagere orbitaal valt. En dan komt deze energie vrij in de vorm van een foton. Een veel grotere energiedaling kan een veel hoger energiefoton vrijgeven, dat je kunt kenmerken door een hogere frequentie.

Conclusie,

LED's zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals tl lampen, LED-lampen en nog veel meer die ons leven heel eenvoudig maken. We hopen dat je met dit artikel de werking van LED's en alles erover hebt begrepen. Zorg ervoor dat je ze allemaal kent en maak goed gebruik van al deze informatie wanneer je je LED's aansteekt of koopt. Alle informatie die hier in dit artikel wordt verzameld, zal u inzicht geven in de materialen en de werking van LED's die tegenwoordig een dominant aandeel hebben in deze hectische verlichtingsindustrie en die binnenkort de hele markt zullen bestrijken.

מאמרים נוספים...