הגמדים הקטנים של הניקוד

בתאריך 29 דצמבר, 2015

כולנו פוגשים את הסימנים הללו ליד האותיות: זה קמץ, זה פתח, איך קוראים לזה... רגע, איך הם הגיעו לשם בכלל, ומיהם "הגמדים הקטנים" שדואגים לשים כל אחד מהם במקום? כמה מילים (בלי ניקוד...) על ניקוד ומנקדים. שמאי ברקו, מנקד ועורך לשון

הגמדים הקטנים של הניקוד

כולנו פוגשים את הסימנים הללו ליד האותיות: זה קמץ, זה פתח, איך קוראים לזה...

רגע, איך הם הגיעו לשם בכלל, ומיהם "הגמדים הקטנים" שדואגים לשים כל אחד מהם במקום?

כמה מילים (בלי ניקוד...) על ניקוד ומנקדים.

 

שמאי ברקו, מנקד ועורך לשון

 

אם אתם מוציאים ספר בכוחות עצמכם, תזדקקו למנקד מקצועי שינקד אותו. גם אם בחרתם להוציא את הספר דרך הוצאת ספרים מוכרת, כדאי לכם להכיר קצת יותר את התהליכים שהספר שלכם עובר.

 

 

האם בכלל צריך ניקוד?

בספרי ילדים הניקוד הכרחי – לא רק בספרים לפעוטות, אלא גם ובעיקר בספרים לילדי בית הספר היסודי שקוראים בעצמם. בדרך כלל מקובל לנקד גם ספרי שירה. בטקסטים אחרים יש לבחון את הצורך בניקוד מול העלות שלו.

 

 

האם לא אוכל לנקד בעצמי?

גם אם למדת בתיכון את הכלל "הברה סגורה לא מוטעמת – תנועה קטנה", לא כדאי לך לנסות לחסוך את עבודתו של המנקד. אין תחליף למקצועיות של המנקד ולכלים שהוא מביא אתו – חוש טבעי לניקוד, שימוש מיטבי בתוכנת ניקוד טובה, הגהות ועוד.

נכון, לרוב האנשים לא אכפת בכלל אם יש שם קמץ או פתח, שלא לדבר על חטף פתח. אבל ישנם לא מעט אנשים שבעבורם זה כמו לקרוא ספר עם שגיאות כתיב. אפשר לאבין גם אם שגיעות קטיב, נחון?... בכל זאת זה צורם לעיניים. כך בדיוק זה צורם כשיש צירה במקום סגול או אפילו כשחסרה הנקודה של השי"ן הימנית.

 

 

איך אוכל לדעת שאני בידיים טובות?

גם מי שמוציא את ספרו דרך הוצאה לאור, ובוודאי מי שעושה זאת בעצמו, רוצה לדעת שבספר שלו יעסקו אנשי המקצוע הטובים ביותר. בדרך כלל הכותב יכול לבחון את עבודתם של אנשי המקצוע בעזרת הידע והטעם האישי שלו. אך בניקוד אין (כמעט) מקום לטעם אישי, ובדרך כלל לכותב אין ידע מספיק בתחום.

מעבר להסתמכות על המלצות ובחינת הניסיון של המנקד, ישנם מספר סימני-הכר למנקד מקצועי:

 

  • למנקד מקצועי יש חוש טבעי לניקוד.

ודאי שנדרשת בקיאות בלשון העברית והכרת כללי הניקוד, אך לניקוד צריך בראש ובראשונה חוש לניקוד. למנקד טוב, קמץ במקום פתח פשוט דוקר את העין...

 

  • מנקד מקצועי מנוי על תוכנת ניקוד טובה.

אף מנקד כבר לא עובר עם עיפרון ומוסיף ניקוד לטקסט... קיימות מספר תוכנות ניקוד חינמיות, אך איכותן גרועה למדי. כדי להגיע לאיכות ניקוד טובה יש להשתמש בתוכנה איכותית בתשלום. כמובן שאין די בתוכנה – צריך לדעת כיצד להשתמש בה. מנקד מנוסה מכיר את התוכנה לעומק על מעלותיה וחסרונותיה, ויודע כיצד להשתמש בה באופן מיטבי.

 

  • מנקד מקצועי מתעדכן בהחלטות האקדמיה ללשון העברית.

הלשון העברית מתעדכנת כל הזמן. מילים חדשות נוספות כל העת וגם כללי הניקוד מתעדכנים מדי פעם. האקדמיה ללשון העברית היא המוסד המוסמך לקבוע את כללי הניקוד התקפים, ולכן חשוב שהמנקד יכיר אותם ויפעל לפיהם.

 

  • מנקד מקצועי אינו מסתפק בפחות משתי הגהות.

גם מנקד מעולה ימצא תמיד משהו שחמק מעיניו בפעם הראשונה. לכן המינימום הנדרש הוא שתי הגהות (לאחר קבלת הטקסט המנוקד מהתוכנה), ובטקסטים מורכבים לעתים אף יותר. הגהות אלה הן חלק מהעבודה הבסיסית של המנקד ויש לוודא שהן כלולות במחיר.

חשוב לוודא גם שהטקסט יחזור למנקד להגהה נוספת לאחר שלב העיצוב והעימוד ולפני הירידה לדפוס, ולבדוק האם הגהה זו כלולה במחיר או כרוכה בתשלום נוסף.

 

  • מנקד מקצועי יודע שגם אחרי כל ההגהות, הוא אינו מושלם...

לכן, חשוב מאוד שזוג עיניים נוסף יעבור על כל הטקסט. לא הכרחי לתת את הספר למנקד נוסף: זה יכול להיות מגיה, או אפילו הכותב עצמו.

ההגהה הזו אולי לא תמצא פתח שנכנס במקום קמץ, אבל היא כן עשויה למצוא טעויות מביכות כמו אֶת במקום אַתְּ...

 

 

מתי שולחים את הטקסט לניקוד?

חשוב מאוד שהטקסט יישלח לניקוד לאחר סיום כל שלבי העריכה. אין טעם לנסות "לזרז הליכים" ולשלוח אותו לניקוד קודם לכן – בסופו של דבר זה ייצור עבודה כפולה ומיותרת (וממילא יעלה יותר), ובעיקר עלול לגרום למילים או משפטים שייכנסו בשלב מאוחר ולא ינוקדו כראוי.

לכן הטקסט יישלח לניקוד רק לאחר שיש לכם ביד טקסט סופי, ערוך, מסודר ומוגמר. יש לשלוח את הטקסט כשהוא עדיין בקובץ word, לפני שלבי האיור, העיצוב והעימוד.

ניקוד הטקסט שלך בניקוד עזר במקומות מסופקים (כמו שֶׁלְּךָ/שֶׁלָּךְ וכדומה) יכול לסייע למנקד.

 

 

אז מה בעצם המנקד עושה?

המנקד מכניס את הטקסט לתוכנת הניקוד. התוכנה מציגה אפשרויות שונות לניקוד כל מילה, והמנקד בוחר את האפשרות הנכונה לפי ההקשר. כאשר יש מילים שניתן להבינן בצורות שונות, המנקד יתייעץ עם הכותב כדי להבין את כוונתו ולנקד בהתאם. לאחר מכן המנקד מגיה את הטקסט לפחות פעמיים נוספות, ועוד הגהה אחרונה לפני הירידה לדפוס.

 

 

אז בפעם הבאה שתראו ספר מנוקד (אולי אפילו הספר שלכם!) – תדעו קצת יותר על הקמץ והפתח ואיך הם הגיעו לשם...

 

וכמובן - אתם מוזמנים לפנות אלי:  

שמאי ברקו 058-700-20-40

shamayb@gmail.com

מאמרים נוספים...