סמארט קידס

בתאריך 8 אפריל, 2015

הורים יקרים, תכירו את הגאדג'ט החדש שמצטרף למשפחה שלכם- הסמארט קיד. וכן, מדובר בילד שלכם רק משודרג טכנולוגית (כבר בגיל שנתיים!)

סמארט קידס

כתבה למוסף "סגנון" של מעריב

משפחה

מחוברים פלוס

דנה דרבינסקי

הורים יקרים, תכירו את הגאדג'ט החדש שמצטרף למשפחה שלכם- הסמארט קיד. וכן, מדובר בילד שלכם רק משודרג טכנולוגית (כבר בגיל שנתיים!)

החודש יציינו בבתים בישראל את יום המשפחה. ילדים יחזרו מבית הספר או מהגן עם ציורים שהכינו כדי שתתלו בגאווה על המקרר. בני המשפחה יצוירו בציורים האלה אוחזים ידיים או מטיילים בשדה פורח. מתוק? כן. אותנטי? לא ממש, שכן בעוד זמן לא רב  הילדים ייאלצו להוסיף לציור מכשיר סלולארי בידיו של כל אחד מבני המשפחה. ובכלל, רוב הסיכויים שהם יציירו את הציור הזה באייפד שלהם, ופשוט ישלחו לכם אותו למייל.

בואו נודה בזה, המסכים חדרו אלינו הביתה והם כאן כדי להישאר. תשכחו מנזקי הטלוויזיה, אנחנו מדברים עכשיו על דור זאטוטים שלם שבולע מסכים בכל רובד אפשרי- אין נסיעה באוטו בלי ילד שמשחק בטאבלט כדי להעביר את הזמן; אין ארוחת הערב בלי ויכוח על מי יהיה הראשון שישים את הסלולרי בצד ולשיעורי הבית מגיעים רק אחרי רצף משחקים באקס בוקס או ב- Wii. המשפחה העכשווית מורכבת מהורים מבולבלים ומסמארט קידס- הילדים החכמים, שזו כמו סמארטפונים רק הרבה יותר אנושי וחמוד.

לפי סוכנות המחקר השיווקי  sparks & honey - 75%  מהילדים מתחת לגיל 8 משתמשים בסמארטפון, 38% מהפעוטות מתחת לגיל שנתיים יודעים להפעיל סמארטפון ובני ה-10 של היום נחשבים ליותר מתוחכמים טכנולוגית אפילו מבני הנוער העכשוויים. הצאצאים שלנו רגילים לחלק את תשומת הלב שלהם בו זמנית בין חמישה מסכים שונים, יודעים למצוא לבד ברשת את כל מה שהם צריכים וצורכים באינטנסיביות אפליקציות חדשות.

כמו לא מעט תופעות תרבותיות, גם לתופעת ריבוי המסכים יש אספקטים שליליים וכן חיוביים. ומאחר ואתם לא תוכלו לעצור את הקדמה, מוטב לפחות שתוציאו ממנה את המיטב. במיוחד בשביל זה הכנו לכם את המדריך ל"הרכבת" הסמארט קיד המשודרג ביותר.
 

ללמד אותו נימוסים

עניין חשוב מאד מול סמארט קידס הוא לשמור על נימוסים דיגיטליים. אתרי הורים אמריקאים ברשת, מתעסקים במרץ בעניין הזה. הורה שלא מקפיד על ניהול נכון של זמן המסכים בבית שלו, ירגיש שהוא פחות חשוב מהטאבלט של הילד וזו לא הרגשה נעימה. כדי לחנך לנימוסים דיגיטליים, הורים צריכים קודם כל להקפיד עליהם בעצמם. מה זה אומר?

לא להתעסק עם הנייד בזמן ארוחות משפחתיות – זה לא מכבד את האוכל ואת השותפים לארוחה ומפחית את היכולת להתרכז בדבר אחד. נסו להימנע. אולי תצליחו.

חוץ מזה הם מחקים את ההורים שלהם בעניין הנימוסים הדיגיטליים, אז היו ערניים. מאוד חשוב לשמש דוגמא בעצמכם, ילדים יכולים לקבל את הרושם שמי שנמצא מהצד השני של המסך חשוב יותר ממי שנמצא לידך. אם אתם נמצאים עם אנשים או ילדים בזמן הווה, תהיו איתם באמת. כמו כן, נסו מדי פעם ממש לטלפן לאנשים במקום לסמס להם. אתם יכולים להיות השראה נהדרת לילדים שלכם לגבי הקשבה, התעניינות אמיתית ואמפטיה. באופן מלא. לא עם אמוטיקון עצוב.

 

לחבר אותו. למשפחה.

המשפחה העכשווית מחוברת מתמיד, ולאו דווקא רגשית. בקרה – אנשים חזקים ממליצים להורים של דור ה-Z להוות דוגמא ולהתנתק מהסלולארי פעם בחודש או פעם בשבוע או שעה ביום. בארה"ב רווחת גם ההצעה להגדיר בבית איזור ללא סלולרי. נאמר פינת האוכל או הסלון או חדר הילדים.

 

לספק לו את הכלים הנכונים.

41% מהזמן שלהם אחרי בית הספר מתנהל מול מסכים מסוגים שונים והשוק קולט את זה. המותגים הגדולים יושבים ולומדים את דור ה-z מכל זווית אפשרית, כי הם כבר קלטו שצריך לעבוד קשה כדי לספק את הרעב הגדול של בני הדור הזה, לחידושים וריגושים טכנולוגים. 

אגב, הדור הזה גם נהנה משפע של פתרונות דיגיטליים יעילים. קחו לדוגמא את המיזם HELP MY שיוצא עכשיו לדרך בישראל ומציע מורים פרטיים אונליין בעלות חודשית שמשתווה לשני שיעורים פרטיים בודדים. המיזם מציע מורים מוסמכים שזמינים לכל בני הבית בכל מקצוע ועולים בווידאו צ'אט מול התלמיד בביתו.

חפשו גם את אפליקציית הסלולר של חברת TinyTap הישראלית שזכתה החודש בפרס אמריקאי יוקרתי. הממשק שלהם מאפשר למבוגרים ליצור משחקים ולשלב בהם אלמנטים מעולמו הפרטי של הילד: קולות אהובים, ציורים שהכין, צעצועים מועדפים ועוד. הממשק מתאים לילדים בגילאי שנה עד שש ואפשר ללמוד דרכו אנגלית או ליצור בעזרתו סיפורים ביחד עם הילדים ועוד. אם אתם לא כאלה יצירתיים ופנויים כדי להיות גם מפעל הצעצועים של הילד שלכם, תוכלו להנות דרכם גם מהמוני אפליקציות  שנוצרו על ידי הורים וילדים מרחבי העולם, שהם אולי יותר משקיענים מכם.
 

רוצים רק כיף ולא חינוך? נסו את הצעצוע החכם "קאזולו" (KAZOOLOO) – לוח שמשגר יצורים וירטואלים לסביבה הפיזית של הילד לקרב יריות מסחרר. למה זה טוב? הילד נע במרחב ונלחם בדרקונים ומפלצות תלת מימדיים, במקום לשבת ולהשמין. צעצוע שנשמע יקר אבל עולה רק 49 שקלים בחנויות הצעצועים ונתמך באפליקציית סלולר.
קהל היעד של המשחק הוא בעיקר גיימרים מתחילים בני 8 ומעלה.

לא רוצים קרבות ומעדיפים להעסיק את הילדים ביצירה? נסו את החידוש של רשת הצעצועים החינוכיים מספרד "אימג'ינריום", שמשיקה גם בסניפיה בארץ את Imaginieer, סדרת צעצועים בהדפסה תלת ממדית. תכשיטים, מטוסים קטנים, בתי בובות או ספינות צעצוע – את כאלה יכולים הילדים לעצב צעצועים בעצמם בסגנון האהוב עליהם, דרך אתר האינטרנט של החברה ואז לשלוח את היצירה למפעל החברה ולקבל , תוך 10-15 יום משחק שהם יצרו לבד, עד הבית. מדהים? ללא ספק.

 

לתרגל איתו ריכוז, דחיית סיפוקים ויחסי אנוש  

אז מה מאפיין את המוצרים הטכנולוגים החדשים שהשוק מכין עבור הילדים של המחר? הילדים האלה שייכים לדור שמכונה היום דור ה- Z, או ה- Zen Gen. מדובר בדור שנולד אחרי שנת 1995 היישר לזרועותיה של הקדמה הטכנולוגית. הם רוצים את החידושים הטכנולוגים שלהם מפתיעים, פשוטים, מחדשים ומעניינים יותר ויותר ומצפים שהם יתעדכנו בתדירות של חודשים. לא שנים. בין השאר כי הם משתעממים בקלות ובמהירות רבה יותר מהדורות שקדמו להם.  ל-11% מהם יש בעיות קשב וטווח ההקשבה שלהם עומד על 8 שניות. בשנת 2000 אגב היה מדובר על 12 שניות. הם מעדיפים לתקשר עם הזולת באמוטיקונים – סמלי הבעה, כי זה מהיר ואינטואיטיבי יותר.

 

לא לבייש אותו

לא הכל רע בממלכת הטכנולוגיה. דור ה- הוא דור יצירתי יותר ועצמאי יותר. הם יודעים לייצר בעצמם סרטונים כבר בגיל חמש, להוריד משחקים כבר בגיל שבע, ולחפש שירים וסרטונים שווים ברשת בגיל 8. לפי מחקר של העמותה האמריקאית   Zero to Three,, אפילו ילדים מתחת לגיל 3 יכולים להפיק תועלת התפתחותית משימוש מבוקר במסכי מגע של סמארטפונים וטאבלטים. אינטראקטיביות – היא הדרך האפקטיבית ביותר ללמידה לפי מחקרים וילדי דור ה-Z מקבלים שפע מזה. בנוסף, אחרי שנים בהן ילדים התלוננו שהם משועממים, קם דור שיודע להעסיק את עצמו בקלות, כי תמיד יש עוד אפליקציה להוריד או עוד שלב בקנדי קראש2 שהם רוצים לעבור. זכרו שהדור שלפניהם נהג לבהות בטלוויזיה ברגעים המתים, עם אופציה מצומצמת של תכנים שמישהו אחר בחר עבורם.

אבל זה גם זה המקום להסתייגות - אסור לשכוח כמובן שבעולמות הדיגטליים החדשים שהילדים שוחים בהם כיום, יש גם סכנות. לחברות האינטרנט בישראל - בזק ונטוויז'ן, יש שירותי גלישה בטוחה שהורים יכולים להתקין ברשת הביתית ואלה יתריעו על מילים לא נאותות שחודרות לשיח בצ'אט של הילדים ויסננו גלישה לאתרים מזיקים. רוצים לדעת עוד על גלישה בטוחה? כנסו לאתר של "אשנב" (אנשים למען שימוש נבון באינטרנט) או לתר של לאתר "יותר חכמים מהאינטרנט", של איגוד האינטרנט הישראלי וקבלו רעיונות ויפים חשובים.

 

להעסיק אותו באופן מושכל

באופן פארדוסקלי, בין האפליקציות שסומנו כחמות לשנות 2015 יש הרבה כאלה עם טעם של פעם. למשל אפליקציות שמציעות להורה רעיונות לפעילויות ללא מסכים ומעודדות אותו לצאת עם המשפחה לאוויר הצח, לטמון את הסמארטפון בתיק ולהזיז את הגוף. היום בהחלט צריך אפליקציה כדי להזכיר שיש בעולם גם אופניים, קלאס, מחבואים וטיולי פריחות.

עוד אפליקציות שמסומנות כלוהטות הן כאלה שמחקות את העולם התמים והקלאסי של קריאת ספרים. ללא ספק כשהטאבלט מתחפש לספר הוא הופך להרבה יותר אהוב. מי שרוצים להקסים ילדים, טורחים היום על אפליקציות בהן ילדים יצרו בעצמם דמויות של גיבורים, יבנו להם עלילה ויטיילו איתן בעולם פתוח בין המון אפשרויות של הרפתקאות. כולן מאויירות בסגנון ידני ולא ממוחשב. זוכרים את השנים בהם איורים ממוחשבים וסרטים על העתיד הרובוטי היו מרגשים, אז זה נגמר וכיום הטרנד הוא למהול את מעורבות המחשב בחיינו עם טעם, צורה וצבע של העולם הבסיסי והפשוט של לפני הדיגיטציה. מי שניסו ממליצים שתורידו לילדים את אפליקציית יצירת הסיפורים Once Upon a Time -   

 איתה הילד יכול לחבר לבד את הרב-המכר הראשון שלו.

עוד דוגמא לטרנד הזה היא האפליקציה OSMO לבני 4-6 שניראת כמו משחק תמים בפאזל מעץ ומשחקי חשיבה מנייר, רק עם מסך מחשב חמוד שמחובר למשחקים הקלאסיים ונותן לילד רעיונות ופידבקים. היא גייסה 2 מיליון דולר בספטמבר ועומדת להיות הדבר הבא.

האפליקציות של המחר גם ישדרגו פלאים את היכולות של המשתמשים הצעירים. עם אפליקציית Kano הלוהטת, הילדים ממש בונים לבד מחשב, כאילו היה יצירה בלגו ובעצם מתנסים בתכנות. מי שניסו, אומרים שהילדים אוהבים לתכנת וזה כיף.

 

 

 

 

מאמרים נוספים...