על כתיבה לאינטרנט

בתאריך 21 יוני, 2014

מהו האינטרנט, איך מתנהל האדם הממוצע ברשת, ואיך נשתמש באינטרנט, באתר ובכתיבת תוכן, בלוגים ומאמרים ככלי שיווקי שלנו.

על כתיבה לאינטרנט

על כתיבה לאינטרנט

שגו – ורד שחף גולן

כתיבה שיווקית, עריכה, כתיבת נאומים ובלוגים

סופרת וגנאולוגית,  מומחית לתיעוד משפחות, יחידים, הנצחה, מפעל חיים וישובים,

 

במילים פשוטות וציוריות  - מהו האינטרנט?

המונח Interconnected Networks קוצר לשם internet ובא לציין מערכת גלובלית שנבנתה החל מסוף המאה ה-20, של רשתות מחשבים פתוחות לשימוש ציבורי ורשתות אינטרנט נוספות, שאינן גלובליות,  כגון Intranet  אינטרה-נט (מרשתת פנים מאובטחת בארגונים ומוסדות) ו- Extranet אקסטרה-נט שבדומה לאינטרה-נט מבוסס על רשת פנימית מאובטחת, לתקשורת בין ארגונים בעלי קשרי עבודה הדוק ובין אנשים פרטיים לארגונים שונים, אך ניתנת בו גישה למשתמשים מורשים מכל מקום גם מחוץ לארגון.

קורי עכביש של רשת מחשבים גלובלית, שמחברים רשתות מחשבים שונות ורבות מאוד, מיליארדים של מחשבים בכל העולם במעין מימוש של חזון הכפר הגלובלי.

 

אז מה פירוש המונח – גלובלי?

את המונח הכפר הגלובלי  טבע בשנת 1959 חוקר תקשורת בשם מרשל מקלוהן, שהתכוון להגדיר בכך את השפעתה של תקשורת המונים על תחומי עניין ואופן התייחסות שלהם איש אל רעהו, ועל כך שאנשים רחוקים ומנותקים זה מזה ברחבי העולם הופכים מטבע הדברים לשותפים בתחומי עניין, מידע, חדשות, פנאי ובידור  וצריכה.

העברת מידע דרך תקשורת המונים מזער את כדור הארץ ל כפר גלובלי שבו קיים מספר מוגבל של מוקדי עניין, וכל בני הכפר שותפים לעיסוק בהם ולהתמקדות בהם. מקבלים את אותו מידע, מנהלים אורח חיים דומה, מקיימים קשרים קרובים ומשפיעים אלה על אלה - וכל זאת כאילו הם גרים בכפר אחד גדול.

 

מתי התחיל האינטרנט לתפוס תאוצה?

מסוף שנות ה-90 של המאה העשרים, הפך המרחב האינטרנטי לגורם מאוד משמעותי  עקב מסת המידע האדירה שנאגרה בו מבחינה מסחרית, חברתית, כלכלית והתפתחותית, באמצעות אתרי ודפי אינטרנט, ורשתות חברתיות.

כיום, במחצית השניה של 2014, כמעט ואין ארגון, מוסד או עסק שאינו ממוחשב, עיקר החיים החברתיים מתרחשים ברשתות חברתיות, והרשתות השונות הפכו לכלי שיווקי אדיר למסרים, מבצעים, עסקים ועוד.

 

האם מישהו חזה את זה פעם?

כשם שז'ול ורן (1828-1905) כתב ופרסם במחצית השניה של המאה ה-19 ספרים רבים שבהם תיאר, הרבה לפני זמנם -  חללית, צוללת המונעת בכוח חשמלי (מנורת חשמל נכנסה לפעולה באופן תעשייתי רק בסוף המאה ה-19), מסוק, יצור יהלומים תעשייתיים, טלביזיה, גורדי שחקים, מכוניות מונעות בדלק, מחשבונים ורשת טלגרפית, דברים שלא היו אפשריים בתקופתו, כך גם הסופר ויליאם ג'נקינס פיצ'גראלד, (1896-1975) שכתב בשנת 1946, תחת השם הבדוי מוריי לנסטר  את ספר המדע הבדיוני שלו A Logic Named Joe  "היגיון ושמו ג'ו", על עולמנו כפי שהוא היום. הוא חזה "לוגיקה"  כלומר – מחשב, שנמצא בכל בית, מקושר דרך  מערכת מבוזרת של שרתים שנקראים בספרו  "מכלים" ""tanks" על מנת לספק תקשורת, בידור, גישה לנתונים, ומסחר; אחת הדמויות בסיפור אף אומרת "לוגיקה היא הציוויליזציה". הוא תיאר אותם הרבה לפני שקרמו עור וגידים במציאות.

 

איך מתנהל האדם הממוצע ברשת?

האם האדם הממוצע  משוטט האינטרנט ונחשף למידע רב. אך מכיוון שהאינטרנט מוצף במידע, הוא קורא או סורק במהירות בעיניו, רבים לא יתעכבו על קריאת פוסט מסורבל או שגוי ויזואלית.

אוהבי הקריאה – יכולים לקרוא ספר על המסך שלו וסטודנטים ותחקירנים – יקראו נתונים רבים לצורך עבודתם, אך לא כך האדם שמשוטט אקראית באינטרנט ויקפוץ לשניות בודדות לאתר שלכם ומיד ימשיך הלאה .

 

ארבע הקושיות

איך להשאיר את  "המשוטט" זמן רב יותר באתר שלנו/ בפוסט או בדף הנחיתה שלנו?

איך לגרום לו "לראות" אותנו

איך נגרום לו להתעניין בשרותים / מבצעים /

איך נגרום לו להבין שאנחנו בעלי ידע וטובים בתחומנו ?

 

התשובות

  • חשוב שבכתיבה שלנו לאינטרנט נזכור שאנחנו כותבים לאנשים עסוקים (גם אם זו התעסקות חברתית ולא יצרנית). 
  • חשוב  שלטקסט שלנו תהיה כותרת נכונה, מסקרנת,  שתתפוס את העין, תשאיר את הקורא עוד כמה שניות ברשתנו. ושיהיה קשר הגיוני בינה לבין התוכן.
  • חשוב ששפת הכתיבה שלנו לאינטרנט תכבד את הקורא ואותנו, ללא שגיאות כתיב או ניסוח.
  • חשוב שהכתיבה שלנו לאינטרנט תהיה מאוד מתומצת ומאוד ממוקדת, מעניינת ומגרה לקריאה. לא מליצית מידי ולא אקדמאית.
  • חשוב שבכתיבה שלנו לאינטרנט נמקד את המידע החשוב כמו: What, who, where, when, why בתחילת הפסקה. 
  • חשוב שמבחינה ויזואלית נאפשר קריאה מצלמת לפחות לשניות הראשונות, לשמור על  עיצוב גראפי נכון שלא יקח (כשחקן גרוע) את המקום הראשון בהסחת דעת (כמו בגופנים שונים)
  • חשוב שמבחינה ויזואלית לא "נטביע" את המידע שאנו מנסים להעביר ב"עודף" סימנים / תמונות ועוד
  • חשוב שאם איננו יודעים לייצר את כל אלה, ניעזר במישהו שכן יכול לעשות זאת עבורנו.

 

מדוע?

  • תוכן איכותי מאפשר להניע את האתר שלנו ואו את שמנו כברי סמכא בתחומנו, במעלה גבעת הגוגל, אל הדף הראשון. הוא הכביש הנכון שמאפשר למנוע החיפוש להשיט את המכונית שלנו (האתר והעסק שלנו) בדרך מהירה וטובה יותר
  • בענייני בריאות נפנה לבר סמכא בעניין – רופא, כי חשוב לנו שבעל ידע יטפל בנו.
  • בענייני משפט נפנה לבר סמכא בעניין – עו"ד, כי חשוב לנו שבעל מקצוע יוציא אותנו כשידנו על העליונה
  • בענייני אסתטיקה נפנה לבר סמכא בעניין – אם למספרה, למכון קוסמטיקה או איפור, כי חשוב לנו איך רואים אותנו
  • כי מבראשית טז פסוק יב מסביר לנו שמי ש"ידו בכל ויד כל בו", יענו עושה כל דבר והכל לבד, הוא "חֲמוֹר בָּר שֶׁאֵינוֹ נִתָּן בְּנִגּוּד לְבֶן מִינוֹ הַחֲמוֹר לְבִיּוּת בְּיַד אָדָם" והרי רובנו מעדיפים להיחשב בר סמכא ולא "חמור גרם"                                  

 

מאמרים נוספים...