שישה צעדים ליצירת שינוי אמיתי וקבוע בחיים.

בתאריך 20 נובמבר, 2007

להלן ששת עקרונות הברזל אשר אם תפעל לפיהם תיצור את השינוי המיוחל בחייך- שינוי אמיתי ומוצק שיהפוך לחלק ממך.

שישה צעדים ליצירת שינוי אמיתי וקבוע בחיים.
שינוי אמיתי.
בשפה האנגלית קיימים מספר  מונחים  המדברים על עשיית משהו מחדש- 
re-location: מיקום מחדש
re-construction : שיקום, הקמה מחדש
re-education : חינוך מחדש
ועוד.
כדי לשלוט על חיינו, לעצב ולסתת אותם כפי שאנו רוצים, לשפר, לקדם ולהשיג לעצמנו דברים טובים, לצמוח ולהרגיש טוב, עלינו לעשות לעצמנו "Re". ללמד עצמנו מחדש, לחנך עצמנו מחדש, על מנת להביא עצמנו למקום חדש. טוב יותר.
 
מהם המאפיינים של "Re" מוצלח?
1. התחייבות אמיתית:
רצון עז להשגת דבר מה בחיינו (או מספר דברים) צריך להוביל להחלטה. החלטה מוצקה שאנו נעשה הכל עלמנת להשיגו, להשיגם.
כמה פעמים החלטנו החלטות "אמיתיות" שכאלה? שהתחילו בהתלהבות ומוטיבציה והלכו והתאדו, התמוססו, עד שלבסוף לא נותר מהן דבר? הרבה פעמים. נראה כאילו הרצונות שלנו, השאיפות שלנו, ההחלטות שלנו- עברו תהליך של אינפלציה- ערכם הולך וקטן עם הזמן....האם אין למילה שלנו, בראשונה כלפי עצמנו, ערך?
אז מה ההבדל בין לחפוץ במשהו ובין לפעול להשיגו?  ה ת ח י י ב ו ת  א מ י ת י ת. החלטה אמיתית המשכה התחייבות אמיתית. התחייבות לנקוט בפעולה. התחייבות לבטל כל תירוץ המפריע לנו בדרך להשגה. התחייבות לצלוח כל מכשול.
 
2. הכוח המניע (או- מדוע אנו רוצים כל כך את הדבר הזה):
הכוח המניע אותנו לשינוי, לשיפור, לקידום, אותו אפקט מדרבן אסור שינבע מפחדים ומחששות. מדוע? משום שחדותם של הללו הולכת ומתקהה עם הזמן. כוח מניע היוצא מנקודת זינוק שלילית לא יוביל לשינוי מוצלח. ברגע שהפחד מלהגיע למקום מסויים ילך ויקטן, כך גם ה"דרייב" שלנו לשינוי ייעלם. ואז נמצא עצמנו חוזרים לנקודת ההתחלה עם תוספת של תסכול, ייאוש ואף התחושה ש"איננו מסוגלים לכלום".
כדי להצליח באמת "להזיז" דברים, עלינו לצאת מנקודת התחלה כאשר בתוכינו בוערת התשוקה לשפר את חיינו. החיים האלה נועדו בשבילנו! למעננו! ואנו ראויים לחוות אותם על הצד הטוב ביותר! זה בידינו! באחריותינו! זהו הכוח המניע החזק ביותר. זכותינו מלידה לטוב ביותר. אך אנו לא נחכה "שיגיע", אלא נפעל להשיג. הנחת מוצא זו תאפשר את המאפיין הבא.
 
3. התמדה ועקביות:
שינוי מוצלח אשר תוצאותיו ארוכות טווח אינו מיידי. הוא תוצאה עיקשת ועקבית של תהליך; החלטות קטנות וביצוען לאורך זמן. הכרות עם מצבים חדשים אשר יחלחלו בתוכינו ועם הזמן יהוו חלק אינטגרלי בלתי נפרד מהיום יום שלנו. יהיו אוטומטיים!!  הרי כולנו יודעים ש"הרגל הוא טבע שני", ומטרתינו בשינוי להחליף הרגלים ישנים ודפוסי התנהגות שליליים באלה אשר יאפשרו לנו לצמוח, להתקדם. על כן שינויים קטנים, בעלי אופי עקבי ומתמיד, לאורך זמן, מה שיאפשר את הסתגלותינו ל"אני החדש" הם אשר יאפשרו שינוי אמיתי.
 
4. התמודדות עם מכשולים:
ההתחייבות האמיתית שלנו כלפי עצמנו לשינוי ושיפור מכילה בתוכה גם התחייבות להתמודדות עם מכשולים אשר נשים לעצמנו (במודע או שלא במודע) או ישימו לנו. תירוצים שנתרץ לעצמנו למשל, מהווים סוג של מכשול. שינוי אינו דבר קל, ולעיתים נחפש לעצמנו הסברים מדוע אין טעם להמשיך ומדוע כדאי ואף רצוי להפסיק. וכשמחפשים- מוצאים. כדי להתמודד עם "מכשול מסוג תירוץ"- נדבר עם עצמנו!! לכל תירוץ מדוע כדאי להפסיק נמצא הסבר טוב יותר מדוע חשוב והכרחי להמשיך. בל נשכח כי הדרייב שלנו להצלחה הוא כל כך בוער וכל כך חזק ששום תירוץ לא יפיל אותנו!
גם הקושי מהווה לעיתים קרובות מכשול. כן. זה קשה.  בואו נדמה לרגע את הקושי ככסא. כסא שעומד באמצע הדרך ומפריע לנו להתקדם. עוצר את זרימתה של צעידתינו. אנו מנסים לבעוט בו- ללא הצלחה. מנסים להפילו, והוא, כמו יש לו חיים משלו- קם בחזרה. מנסים לעקפו, אך הכסא נמצא תמיד צעד אחד לפנינו. מה עושים? מה לגבי..לקחת את הכסא איתנו? מה פתאום, אנו צועקים! הכסא יכביד עלינו ויאט את התקדמותינו!! אבל... רגע. עם הזמן נסתגל, נתרגל... ולא נחוש בו. הוא הרי חלק מאיתנו. ובדברי על מכשול שכזה אני מתכוונת ללקות פיזית כזו או אחרת שלאורך כל חיינו ניסינו להלחם בה, לבעוט בה. מה אם ננסה לקבלה בסבר פנים יפות, לעשות איתה "שולם" ולקחתה עימנו לאורך הדרך, עד לפסגה? עם הזמן לא נרגיש בה.
גם הסביבה עלולה לשים לנו מכשולים. "אנו אוהבים אתכם כמו שאתם, מדוע אתם צריכים להשתנות?"; "אתם כלל לא מתאימים לתפקיד הזה, אין לכם אופי של מנהל.."; "אני במקומכם בכלל לא הייתי חולם על זה.."; חוסר פרגון הוא תכונה רעה מאד המאפיינת אנשים שלא טוב להם באמת עם עצמם ולכן לא רוצים שלאחרים יהיה טוב. אנשים כאלה אסור שיהיו בסביבתינו, בשל הפצת אנרגיה שלילית ומרעילה עלינו ועל תפקודינו. אך אם הם נמצאים במעגלי החיים שלנו, קרובים או רחוקים, פשוט נבטל את השפעתם עלינו. נביט אך לא נראה. נשמע אך לא נקשיב. לא ניתן למילים שלהם לחלחל לתוכינו ולהרוס לנו. לא נשקיע בהם שנייה אחת מיותרת. חשוב שנעטוף עצמנו באנשים אשר יפרגנו ויתמכו בנו וברצוננו לשינוי ואף יעודדו אותנו ברגעי משבר. זהו מפתח הכרחי להצלחה.
 
5. שיח פנימי:
"שיח פנימי" מהו? הממ.. דיבור בלב. עם עצמנו. מעניין שלרבים מאיתנו אין שיח פנימי עשיר, ואם כבר קיים הלזה, הוא מאופיין בתכנים קשים. אנו קשוחים וביקורתיים כלפי עצמנו. מלקים עצמנו וכועסים עד מאד. לא סולחים. אומרים לעצמנו משפטים בסגנון "אני לא אצליח", "זה קשה מידיי", "החיים שלי דפוקים", וכיו"ב.
מה דעתכם על שיח פנימי מלטף, אוהב, מעריך ומתגאה? אמירה יומיומית לעצמנו כמה שאנו מיוחדים, לא לקחת את תכונותינו הנהדרות כמובן מאליו, הראייה והאמונה כי אנו שווים. ראויים. ראויים לטוב ביותר וביכולתינו להשיג את אותו טוב ביותר עבורינו. מדוע זה כל כך חשוב? מאחר ומילים המחלחלות בתוכינו יוצרים פעולת דיפוזיה. פעפוע. חדירת הקרום הדק שמפריד בין מילים ומחשבות והופך למעשים. ומילים מדרבנות יובילו למעשים ועמידה בכל עד להשגת המטרה.
 
6. יצירת תמונה מפורטת של השינוי. הדרך, העצירות, הנפילות באם תהיינה, ההגעה לפסגה:
בפעם הקודמת דיברנו על כך שכדי שנעצור עצמנו מלהגיע למקומות רעים, עלינו לדמיין את "המקום הרע" לפרטי פרטים חזותיים ומדוייקים.
תפקידו של מהלך זה להכניס בנו מודעות לאן התנהגותינו לוקחת אותנו, וכי היכולת להפסיקה היא באחריותינו בלבד.
כעת, משהחלטנו והתחייבנו להביא עצמנו למקומות הטובים, להשיג דברים שתמיד רצינו, עלינו גם אותם לדמיין. מה יהיה כאשר נגיע לשם. גם את הדרך לשם אנו נדמיין. נחווה כל רגע של התקדמות, נקבל בהבנה עצירה או השתהות, ונסלח לעצמנו על מעידה. ונחזור לפסגה- מה ואיך נרגיש כאשר נהייה שם? מה נאמר לעצמנו ולסביבתינו? כיצד נחגוג את הגעתינו לשם?כיצד ייראו חיינו בעקבות השינוי? ובעיקר- כיצד נשמר זאת.
 
ולסיכום. כדי לאפשר שינוי מהשורש והצמחת ניצנים של משהו חדש וטוב יותר, עלינו:
1. להחליט ולהתחייב התחייבות אמיתית
2. נקודת הזינוק שלנו תהייה התשוקה הבוערת לשפר את חיינו, כי אנו ראויים
3. להתמיד בשינוי ולהפכו לחלק מהחיים
4. להתמודד בכל דרך אפשרית עם מכשולים
5. לשוחח עם עצמנו בתכנים מקדמים ומדרבנים, ולא תכנים הרסניים בנימה של כעס עצמי
6. לדמיין את הצלחתינו, צעד אחר צעד, ומה יהיה כאשר נכבוש את הפסגה.
 
זה אפשרי. אני יודעת זאת על עצמי ובשרי. שתפו אותי בתהליך שלכם ולמדו אותי איך לשפר את תהליך השינוי. הרי  הרצון והצורך בשינוי ושיפור הוא מהות החיים!
אפרת ארבלי , B.A. בחינוך וסוציולוגיה,
מאמנת אישית להתפתחות וצמיחה ממשברים.
מאמרים נוספים...